• Project Type: Residential
  • Location: Sandymount
  • Description: Extension, refurbishment and attic conversion
  • Who lives here: Family with 3 young children
  • Type of house: Semi-detached

Modern red brick

This project involved the complete refurbishment and extension of a semi-detached property in Sandymount. The clients have three young children and wanted a home that was fun as well as functional but also aesthetically exciting.

We wanted to create an open plan space that allowed the family to be together yet maintain a level of separation. The kitchen is the heart of the home and takes centre stage in this design with 3 full height “crittal” style double doors opening onto the garden. To one side of the kitchen we have a courtyard and a kids den which has a floor to ceiling bi-folding door which when fully closed becomes a secret space. To the opposite side of the kitchen there is a large window which frames the dining space with additional solar gain through a roof light above. From the dining you descend two steps into the family room which captures views to the garden at every turn while a modern corner stove creates a warm atmosphere.

The exterior is landscaped with decorative paving tiles and an external bbq area, artificial grass finishes the space in a vibrant green colour which will last all year round. The black glazing contrasts the red brick exterior finish and sedum grows on the green roofs above.

The challenge with a large extension is to bring light deep into the existing plan and so the concept of a courtyard is perfect. It acts as many things but the most important is a light well. We created a vertical garden within the courtyard to add height and drama to the space. The floor finish is continuous from the kitchen and external ground lights finish the space.
The rest of the house was re-configured to include a master suite and three kids bedrooms with the addition of an attic space with dormer window.